ACTUEEL:

informatie over de AANKOMST van At & Dia in Nederland

=> 1-oktober 2012; 18:45 zijn At & Dia de zeesluizen van IJmuiden binnengevaren !

=> ze werden verwelkomd door kinderen, kleinkinderen en een aantal vrienden

Over Angelique II

Angelique was de naam van onze boot waarmee wij jaren hebben gezworven. Op 18 juni 2004 is ze vertrokken vanaf de kust van Holland voor een wereldreis. Op 4 april 2006 is het schip gezonken (!) voor de kust van de Cayman Eilanden in de Caribbean. Op deze site staan de ervaringen van de reis met vele mooie foto's. Het reizen was ons dierbaar geworden en we wilden zeker verder. In mei 2006 kochten we in Florida een nieuw schip en vervolgenden de reis. Op 4 oktober 2006, tijdens ons 40-jarig huwelijksjublileum, werd ons nieuwe schip op Curaçao door onze dochter Angelique hernoemd in "Angelique II"

Een video van het RTL4-journaal over de ondergang staat op de video-pagina!

Laatste coördinaten: Latitude: 52.463818° ' "   -  Longitude: 4.594997° ' "   op maandag 1 oktober 2012

Reis om de wereld met het zeiljacht "ANGELIQUE"

1. Het waarom van de reis

Reeds als jongen van 16 jaar monsterde ik tijdens schoolvakanties aan als lichtmatroos op coasters om een reisje Skandinavië te maken. De dag na het ontvangen van mijn HBS-diploma voer ik uit als matroos o/g voor een reis van enkele maanden. Echter mijn toenmalige verloofde en nu echtgenote maakte helder duidelijk dat ze niet met een zeeman getrouwd wilde zijn. Ze had als inwoonster van Delfzijl, een typische zeemansplaats, genoeg ervaring opgedaan met zeemanshuwelijken.

De liefde voor varen is altijd gebleven en na een leven in de logistiek en veel zakelijke wereldreizen gemaakt te hebben, is het nu op 59-jarige leeftijd zover, dat we samen gereed zijn om uit te zeilen.

2. De voorbereidingen

Zaak was om samen dezelfde liefde voor het zeilen te ontwikkelen. We begonnen te zeilen tijdens onze verloving in een BM-er op de Groningse meren, vervolgens werd in Zweden een JOT-18, een prachtig 6 meter overnaads zeewaardig eikenhouten scheepje aangeschaft, daarna een 22 ft trailersailer Dehler Varianta, waarmee we ons vaargebied konden vergroten tijdens onze vakanties naar o.a. Griekenland, Joegoslavië, en Zuid-Frankrijk. In zo'n klimaat tijdens de zomers, wordt de liefde voor zeilen heftig ontwikkeld.

In 1996 gingen we op zoek naar een goed stevig en betrouwbaar zeegaand schip en vonden het in de "ANGELIQUE", een tweemast van der Stadt ontwerp 43 ft. een ruim schip met middenkuip stahoogte van voor- tot achterkajuit. Gebouwd in Polyster met schuimkern, gewicht 16 ton. De toenmalige bouwer had 8 kinderen en wilde 10 slaapplaatsen in de boot om met het hele gezin grotere tochten te kunnen ondernemen. Hoewel we ook samen veel zakelijk de wereld hebben bereisd, willen we dat nu nog eens doen vanuit een totaal andere hoek. We laten Dia's moeder, 3 kinderen, allen gelukkig getrouwd, en 8 kleinkinderen achter.

In de loop van de jaren werd de apparatuur vervangen en gemoderniseerd, de motorkamer technisch voorbereid, het onderwaterschip heeft een anti-osmose behandeling gehad het tuig werd gecontroleerd en waar nodig werden onderdelen vernieuwd.

Het huis in Nederland is verhuurd en moest hiervoor worden uitgeruimd. Dit is erger dan een verhuizing! Allerlei zaken als post doorzenden, machtigingen voor bankzaken, toezicht op woning regelen.

 

3. Wie zijn wij

Wij, Dia en At, zijn een echtpaar van 61 en 62 jaar jong, dat inmiddels 40 jaar gelukkig samen getrouwd zijn en nog fit van lijf en leden.Hoewel we ook samen veel zakelijk de wereld hebben bereisd, willen we dat nu nog eens doen vanuit een totaal andere hoek. We laten Dia's moeder, 3 kinderen, allen gelukkig getrouwd, en 8 kleinkinderen achter. Regelmatig willen we terug zijn in Nederland om het opgroeien van de jeugd, en het wel en wee van onze kinderen en aangetrouwde kinderen mee te maken.

 

4. Motivatie Dia

Beloofd is beloofd!

Jaren geleden 1963 wilde At graag gaan varen. We hadden al bijna twee jaar verkering. Maar zeemansvrouw worden, dat zag ik toen niet zitten wanneer je graag een gezin wilt stichten.

Altijd alleen, alleen de kinderen opvoeden, altijd alleen met feest- en hoogtijdagen. Niets voor mij! Wanneer je trouwt, wil je toch graag samen door het leven. Mooie en slechte dagen samen beleven.

Kortom samen een klankbord hebben. En zo is het ervan gekomen, dat At voor de wal koos. Maar het water, de zee, de haven bleef At zijn tweede liefde. Omdat ik zielsveel van At houd, ben ik ook van zijn tweede liefde gaan houden. Doordat we in de vakanties gingen zeilen en zo onze grenzen steeds verder verlegden, heb ik beloofd, wanneer de kinderen groot zijn en voor zichzelf kunnen zorgen en wij de mogelijkheid hebben, van vrije tijd, een schip en geld, dan gaan we samen vertrekken.

Beloofd is beloofd!

5. de Route

Onze grove plannen zijn om via de bekende routes te varen: Zuid-Engeland, Noord-West Spanje, Portugal, Madeira, Canarisch eilanden, Kaap Verdische eilanden, oversteek naar Caribic, Suriname, Curacao, Panamakanaal, Galapagos eilanden, Marquisa eilanden, Polenesië, Australië, Nw. Guinea, Philipijnen, Japan, Korea, dan moeten we kiezen voor de westkust van Canada, of terug via Hongkong, Indonesië naar de oostkust van Zuid Afrika, Brazilië, Caribic, Bermuda, Azoren, UK, Nederland. Maar dan zijn wij mogelijk een aantal jaren verder.

6. De ondergang van de Angelique

Op 4 april 2006 om 00h15 Nederlandse tijd is de Angelique gezonken zo'n 30 km noordelijk van de kust van de "Little Cayman Islands" op een diepte van circa 2.000 meter.... Een triest einde voor 'ons' geliefde schip.

7. Angelique II

Het reizen was ons dierbaar geworden en direct na terugkeer in Nederland besloten we plannen te maken om verder te gaan. In mei-2006 kochten we in Florida (USA) een nieuw schip; een Amel-53. Op 4 oktober 2006 tijdens de viering van ons 40-jarige huwelijksjubileum werd het nieuwe schip door onze dochter Angelique omgenaamd in "Angelique II". Met de Angelique II hopen wij nog vele goede zeemijlen gezamenlijk af te mogen leggen.

een video-impressie van de AMEL-54; het veel jongere zusje van de AMEL-53, maar wel als zusterschip herkenbaar