Gastenboek

Wil je iets delen met andere bezoekers of de bemanning? Je kan het hier kwijt.

De eerste plaats heeft Nederland met 781 bericht(en)
De tweede plaats heeft Verenigde Staten met 23 bericht(en)
De derde plaats heeft Malaysia met 19 bericht(en)

 

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92

vorige pagina       volgende pagina

Van: Nick & José Vermeule
Locatie: a/b s/v Jedi,
E-mailadres:

Geplaatst op: Zondag 18 juni 2006 om 22:10

Ahoy Angelique,

Ik had de weatherfax kaarten van 08:00 al ruim voor achten binnen via Internet terwijl het wel tot 10:00 duurt als je het via de radio-fax binnenhaalt. Vandaar dit keer al om 08:00 dit mailtje.

Zojuist met At over de korte golf radio gesproken. mooi om vanaf nu ook radiocontact te hebben. Okay doorzeilen dus. Zoals over de radio besproken kun je dus ook ten zuiden van die ondiepte door. Ik geef je dan ook een nieuw waypoint: N18:40.7 W067:25

Plot die op de kaart en je ziet wat ik bedoel. Het wordt wel smal maar de golfhoogtes zullen je vertellen wanneer het tijd is om weer overstag te gaan. Als je een ondiep stuk opvaart ga je gewoon nog even door als de golven niet te erg zijn. Ga echter niet te ver het ondieper deel vd mona in want anders kom je er niet meer uit. Probeer in water van meer dan 2000 meter te blijven. Die bank ten noorden vd passage lijkt met z'n 802 meter zo diep dat het geen bank is. Vlak ten noord-oosten ervan is het echter 7300 meter diep, da's haast 10 keer zo diep en de Equatorial Current (naam heb ik opgezocht hoor) komt door die een na diepste trog
ter wereld (Puerto Rico Trog) heen en hoop zo over die 800 meter heen. Denk aan een rots in een stromende rivier net onder het oppervlak !!

De stroom komt ook door de mona heen van zuid naar noord. Raad eens waar ze bij elkaar komen... juist die bank ten noorden vd passage. Kruis lekker door die geul van 2000+ meter. Als je over bakboord vaart en die bank opkomt kun je nog wel even doorgaan als de golven niet te erg zijn. Als je overstag gaat kom je nl. direct weer in beter water terecht. Als je over stuurboord vaart moet je beter opletten maar als het onder 2000 meter diepte nog wel gaat kun je nog wel even doorzetten maar zeker niet verder dan de 1500 meter lijn.
Nog 55 mijl zuid-oost totdat je zuid kunt sturen.

het weer: die cel met buien waar ik het gister over had zit nu boven de leewards. Het is echter nog maar een fractie van gister dus valt hij goed uit elkaar. Dat klopt met het weerbericht want ze geven niet meer de ruwe zee aan die gisteren op de kaart stond. Toch krijg je dat spul de komende nacht of morgen over je heen en zal het niet als de mooiste nacht het logboek ingaan. Maar dan zit je natuurlijk al lekker onder de hoge wal vd Puerto Rico, ook al koste het je de laatste diesel! Verwacht buien met 20-25 knopen wind maar kijk niet gek als er toch meer uit komt. Je zult ook Thor weer tekeer horen gaan daarboven. Je krijgt vandaag de tropical wave over je heen waar die cel achteraan hobbelt. De wind die je een beetje noord van oost zag/ziet klapt dus weer om naar zuid van oost als de wave overkomt. Mooi voor een slag over bakboord moet je maar denken.

Verder blijft alles hetzelfde de komende dagen. Over 72 uur is de volgende wave er weer en die tekenen ze weer als een forse maar dat was de huidige wave ook in de 72 uurs verwachting. Zullen we de komende dagen beter in de gaten houden. Okay, in het kort:
24 uur: wind 15 knopen E maar buien vanwege de wave, golven 5' 48 uur: wind 10-15 knopen E, klaart op, golven 5' om de 6-7 seconden 72 uur: wind 15-20 (welcome to the caribbean), golven 5-6' om de 7-8 seconden

Zuid van 15 noord krijg je natuurlijk de echte tradewinds. Als ik richting oost kijk tot W30:00 zie ik enkel 15-20 knopen E. Da's lekker halve wind. Verder alles okay, geen tropische depressies.

Groetjes,
Nick & Jose.

 
Van: Nick & José Vermeulen
Locatie: a/b s/v Jedi,
E-mailadres:

Geplaatst op: Zondag 18 juni 2006 om 22:08

Ahoy Angelique,

Okay, je bent voorbij de Silver Bank en als het een beetje meezit nu ook voorbij de Navidad Bank. Vanaf dat volgende waypoint van jullie is de koers naar het aanloop waypoint voor de Monapassage 134 graden en een dikke 90 mijl. Je MOET dat halen met de brandstof die je hebt. Al stook je alles tot op de laatste druppel op, bereik N19:12.25 W067:21.6 !!!!!!!!!!! Al moet je er een paar dagen voor opkruisen, doe dit en laat je niet verleiden om ten zuiden van die lijn te komen.

Want: er is geen fueldock tot aan dat punt en dat punt moet je als de finishlijn zien. Daarna gaat namelijk de knik in de schoten en heb je de motor NIET MEER NODIG.

Ik zal een stapje terug doen en de opties voorleggen:

Samana in de DR. GEEN fueldock maar natuurlijk kan er met jerrycans en dinghys en taxi's gewerkt worden. Samana is GEEN fijne plek vanwege diefstallen en aggressief gedrag. Ook ga je terug naar west om daar te komen. Het is wel bezeild vandaar dat ik het noem.

Punta Cana: aan de zuid-oost punt vd DR is nog een fueldock in een marina met motorboten en een club Med. Ik ben daar niet geweest maar bekeek net een foto en dat is toch wel erg klein. Het kan wel en de guide zegt om de havenmeester alle vertrouwen te geven. Toch, enkel met het mes op de keel zou ik daar binnenlopen. Als er een is-tournooi is kun je er niet naar binnen (het zijn allemaal van die big game visboten en de deelnemers van wedstrijden komen vanuit de hele aribbean). Ik denk niet dat je dat nu in hurricane seizoen organiseren.

Bocqueron, PR. Hier heb ik het al over gehad. Ik heb 10 minuten over het fueldock bij de club Nautico gelopen en er met de dinghy dieptes
gemeten. Mijn conclusie was dat het kon als ze de dock vrij van kleine bootjes zouden maken. Na een uur zoeken de havenmeester gevonden en die vertelde dat hij behulpzaam zou zijn. Club Nautico is een prive yachtclub en als je er lopend komt sta je voor een gesloten stalen hek dat op slot is zonder bel. De leden hebben de sleutel. Als je per dinghy komt sta je voor een gesloten stalen hek op de hoofdsteiger dat op slot is zonder bel. De leden hebben de sleutel. Niemand die je helpt,
achterdochtige blikken. Engels praten: No amigo, spanish por favor.
Uiteindelijk met veel geduld en praten kom je erdoor en wij zijn er zelfs wezen eten waarbij we als hoge gasten werden behandeld (maar het was niet te vreten!). Wij zijn er niet gaan bunkeren omdat ik dacht genoeg te hebben om Ponce aan de zuidkust te bereiken waar een fueldock is waar Bil Gates megayacht flierefluitend kan aanleggen. Ik kwam daar
op dampresten langszij...
Bedenk ook dat je hier grote problemen met de douane en immigratiedienst kunt krijgen. Allen met cruising permit voor de boot en geldige multiple-entry 10-jaar USA tourist-visa in de paspoorten is er geen probleem. Als je wapens aan boord hebt moet je die overboord gooien voordat je binnen 6 mijl vd kust van PR komt (of er 6 maanden aan de ketting liggen tot uitspraak van rechtbank). Reken op een boarding buitengaats, wat je sowieso kunt verwachten in de monapassage. De USA heeft een overeenkomst met de DR hierover. Zou wel handig kunnen zijn want dan vraag je gelijk een paar jerrycans diesel aan die mannen!!!!!

Met 100 liter kun je waarschijnlijk 24 uur motoren en 36-48 uur motorsailen. Zodra je zuid draait de monapassage in heb je de motor niet meer nodig totdat je het Spaanse Water opkomt. Je bent hier eerder geweest en kent de ingang. Mijn advies is om NIET te aan bunkeren. De brandstof die je nodig hebt om Bocqueron binnen te lopen kun je ook in Curacao gebruiken maar dat is geeneens nodig omdat je hier onder zeil binnen kunt lopen en wij jullie hier zelfs met dinghies in de entrance kunnen opvangen en verder helpen. Als het erg hard waait kunnen we je aan een boei van Barbara Beach leggen en na een nachtrust de jerrycans met diesel aangeven. Als het rustig is duwen/trekken we je met dinghies naar een ankerplekje of de fueldock als die vrij is. Vandaar mijn advies om niet te gaan bunkeren en evt. alle diesel te gebruiken om nu oost te gaan. Nu is het moment om de kiezen te knarsen en oost te knokken.

groetjes,
Nick.

 
Van: Jan en Ina Scheltens
Locatie: Delfzijl (aan het Damsterdiep), Nederland
E-mailadres:
fam.scheltenshome.nl
Geplaatst op: Zaterdag 17 juni 2006 om 20:55

Prachtig dat jullie weer in de vaart zijn. We houden het Damsterdiep open voor het geval jullie tijdens de wereldreis Delfzijl en het oude adres nog even aan willen doen. Strenge winters kennen we niet meer. We wensen jullie veel vaarplezier en houdt het schip drijvende.
Groetjes, Jan en Ina Scheltens.

 
Van: Nick & Jose Vermeulen
Locatie: a/b s/v Jedi,
E-mailadres:
crewsv-jedi.org
Geplaatst op: Zaterdag 17 juni 2006 om 09:54

Ahoy Angelique

Ik zet de adressen van jullie thuisfront ook maar in de emailtjes. Kunnen ze meegenieten van mijn gebrabbel ;-)

Als eerste de tijdzone. Natuurlijk is het UTC-4. De tijden die ik opgaf kloppen wel; de UTC-5 niet. We hebben dus dezelfde lokale tijd dus die gebruik ik voortaan. 08:00 is vanaf nu dus hetzelfde als 12:00 UTC.

Klinkt als dat jullie gelukkig zijn met zoon Klaas in Boekarest!! Laat even weten hoeveel diesel je nog hebt. Als je door reserve filters heen raakt, kun je de oude wassen in een emmertje met diesel, lampolie, wd40 etc. Als het echt heel erg veel vuil is kun je proberen om er een stuk nylon kous omheen te doen, wat niet lukt met de aanschroef-filters maar
wel met de elementen voor bijv. een racor 500. Als je er helemaal niet meer uitkomt kun je een schone nood-tank maken. Dat kan met bijv. een jerrycan. Maak daar een gat in waardoor je een slang doet welke helemaal in een krul op de bodem komt. Daarop sluit je de aanvoer naar de motor aan. Door de vulopening vd jerrycan doe je de return-leiding vd motor plus een trechter met nylonkous, kaasdoek, t-shirt. Het veiligste is om tussen de jerrycan en motor nog steeds het pre-filter te houden. Het moeilijke is dan om steeds brandstof in de jerrycan te krijgen. Als je lege jerrycans hebt kun je ze vooraf met schone brandstof vullen door de return leiding van de motor niet in de grote tank maar in de jerrycans te hangen. Daar komt schone gefilterde brandstof uit. Lucht in de leidingen komt heel vaak binnen bij het pre-filter.

Als je meer problemen met de motor verwacht is mijn advies om nu grootzeil strak te zetten, de rest vd zeilen weg te nemen en pal oost te
motoren, zo hard als in de omstandigheden mogelijk is. Pal oost dus tot je 067 west bereikt. Daarna motor uit en over stuurboord in 1 rak naar Curacao. Als je het onder zeil moet gaan doen en niet veel voortgang meer maakt zijn er twee mogelijkheden: kiezen voor noord of zuid. Keuze voor noord betekent over bakboord doorvaren totdat je een koers oost
kunt bezeilen en dat dan voorlopig blijven doen. De hoge-druk ridge die je daarvoor nodig hebt ligt de komen drie dagen te ver noord dus nu geen optie. Keuze voor zuid betekend naar de DR. Vanaf je huidige positie is Puerto Escondido te bezeilen via de Silver Bank Passage. Wat je daar krijgt is tijd achter anker om de problemen op te lossen en je batterijtjes weer op te laden. Winkels zijn een dag met terreinwagen reizen daar vandaan maar de mensen zo behulpzaam en vriendelijk dat het lukt om spullen en brandstof te krijgen. Die plek was een hoogtepunt op onze reis daar. Als je de Bruce van Sant guide aan boord hebt vindt je daarin alle info over Escondido; anders kan ik die emailen. Dit is het fjord waar ik het eerder over had, in de beschutting van Cabo Frances Viejo welke je op elke kaart vindt.

Als je kunt blijven motorsailen dan is de koers van 130 graden natuurlijk de beste optie. De waypoints die ik eerder mailde blijven dan geldig. Ik stuur een apart mailtje met het weerbericht.

Succes!
Nick.

 
Van: B. van Straten
Locatie: Cairo, Egypt
E-mailadres:
b.vanstratenbapeto.simis.com
Geplaatst op: Donderdag 15 juni 2006 om 17:51

Beste At en Dia,
Met ontzetting heb ik in de waterkampioen van jullie schipbreuk gelezen. We hebben elkaar voor het laatst gezien in January 2005 in Trinidad waar we met onze 4 koters de baai onveilig aan het maken waren toen jullie - met de zwemvesten nog om - aankwamen vanuit Curacau. Ik zou het onzettend op prijs stellen als jullie contact met me op zouden willen nemen - m'n Nederlandse mobiel werkt hier: 06-10973891.
Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groet,
Berend van Straten

 
Van: Simon en Boukje Mossel
Locatie: Schildwolde, Nederland
E-mailadres:
s.mosselhetnet.nl
Geplaatst op: Donderdag 15 juni 2006 om 14:44

Hallo At en Dia
Hartelijk gefeliciteerd met jullie nieuwe boot. Op de foto
ziet het er geweldig uit en ook uit de verhalen valt op te
merken dat het wel goedzit. Wij wensen jullie een goede en
behouden voortzetting van reis over de wereldzeeén toe en
bovenal de onmisbare zegen van God.
We waren blij dat wij jullie in levende lijve mochten ontmoeten en de hand mochten schudden. Verder heel veel
goeds en tot weerziens. Hartelijke groet Simon en Boukje.

 
Van: tante Bertha Slager
Locatie: Hoogeveen, Nederland
E-mailadres:
slager-oosterveldhome.nl
Geplaatst op: Donderdag 15 juni 2006 om 13:16

Beste Ad en Dia
Ik wens jullie een goede reis en een behouden thuiskomst.
De hartelijke groeten van tante Bertha Slager

 
Van: Ruud Olijve
Locatie: Vught, Nederland
E-mailadres:

Geplaatst op: Woensdag 14 juni 2006 om 21:17

Beste meneer en mevrouw Scholtens,

Gefeliciteerd met de her-start! Ik ben blij dat ik alle verhalen weer kan gaan volgen.Ik hoop van ganser harte dat er geen onaangename onderbrekingen meer komen...
Heel veel succes maar vooral veel plezier weer samen op jullie nieuwe varende huis!!
Ik blijf jullie op de voet volgen....
Behouden vaart!

Groetjes Ruud

 
Van: Femmy Janssens
Locatie: Ede, Nederland
E-mailadres:
femmyjanssenshotmail.com
Geplaatst op: Dinsdag 13 juni 2006 om 17:56

Beste meneer en mevrouw Scholtens.
Wilko attendeerde me erop dat er een filmpje van een soortgenoot van jullie nieuwe boot op de site stond.
Ik heb net even gekeken en het ziet er echt fantastisch uit.
Behouden vaart en tot ziens.
Groetjes van Femmy Janssens

 
Van: greetjeVos -Slager
Locatie: Goes, Nederland
E-mailadres:
greetjevoszeelandnet.nl
Geplaatst op: Dinsdag 13 juni 2006 om 11:14

Hallo At en Dia .ik hoorde dat jullie een andere boot hebben ,ziet er goed uit .een hele goede reis verder en Gods Zegen toegewenst met nu geen gedoe meer,he??hartelijke groeten van ons uit Goes Kees en Greetje Vos

 

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92

vorige pagina       volgende pagina